Marcofilie

Een onderdeel van de postgeschiedenis is de Marcofilie, het verzamelen van postmerken (postale afstempelingen en aanduidingen); deze kunnen alle perioden, van eo-filatelie tot heden, bestrijken. De eo-filatelie houdt zich bezig met alle poststukken voordat postzegels werden uitgegeven. In Nederland derhalve vóór 1852.

Populaire onderdelen van de marcofilie zijn bij de Nederlandse verzamelaars de punt-, kleinrond- en grootrondstempels. Hiervoor bestaan aparte catalogi. Het grootrondstempel werd eind 1894 ingevoerd. Niet elk kantoor kreeg het grootrondstempel, sommige kantoren bleven nog tot ca. 1918 het kleinrondstempel gebruiken.

Vanaf 1906 zijn de zogeheten typenraderstempels in gebruik gekomen (o.a. langebalk, kortebalk, openbalk, cilinderbalk). Eveneens sinds begin 20e eeuw is er sprake van machinestempels.

Andere stempeltypen die door de leden van Po & Po worden verzameld zijn de Reclamehandstempels en de Gelegenheidsstempels; het gaat hierbij om speciaal door de PTT - op verzoek - vervaardigde stempels. De Reclamestempels zijn vanaf 1925 door diverse gemeenten gebruikt om reclame te maken; de stempels komen voor tot 1970. De Gelegenheidsstempels werden meestal gebruikt op (tijdelijke) bijpostkantoren tijdens tentoonstellingen, congressen e.d.. Het oudste stempel is het kleinrondstempel "Amsterdam-Tent.:" uit 1883. Tot op heden worden nog steeds door de PTT voor bepaalde evenementen gelegenheidsstempels vervaardigd.

Briefomslag (1814) van de Postmeester Generaal der Vereenigde Nederlanden te Den Haag aan de directeur van het postkantoor te Grave.
Postblad van Beerta naar Amsterdam met het grootrondstempel Beerta 23 september (19)11 4-8N (4 tot 8 in de namiddag).
langebalkstempel (d.w.z. de datumbalk beslaat de volledige breedte van het stempel) Hillegom. Maand in Romeinse cijfers (ze zijn er ook met Arabische cijfers), afgestempeld 3-4N = tussen 3 en 4 uur in de namiddag.
kortebalkstempel (d.w.z. de datumbalk beslaat alleen de binnencirkel) Bussum, met 12-uurs aanduiding 2N = 2 uur namiddag. Het cijfer 4 onder de datum betekent dat dit het 4e stempel is van het kantoor Bussum.
Postmerken '91, Amsterdam 1991
"Elke bosch of heidebrand is verlies voor stad en land", Den Haag 1936. Dit is een 'vlag' in een machinestempel.
Reclamehandstempel van de gemeente Naaldwijk in het Westland, "Land van druiven, tomaten en bloemen"
Reclamehandstempel Lisse, "Centrum bloembollencultuur"
Gelegenheidsstempel (grootrond) Groningen - Tentoonstelling 1903
Autopostkantoor, 1931