018 - Tot waar is gefrankeerd en is dit het correcte tarief?

De afgebeelde complete, gedrukte brief (British Association, Oxford) heeft voor mij als Petersburg verzamelaar een aantal vragen. Wellicht dat één van de leden antwoorden heeft:
De brief is gefrankeerd met 1 Shilling met een duplex stempel van London SE 27-3-1860.

Gezien de aantekeningen is het een deelfrankering.

  • Tot waar is gefrankeerd en is dit het correcte tarief?
  • Op de achterzijde staat een stempel Champion (H)ill.
  • Waar is dat gelegen?

Reactie:
Helaas kan uit de afbeelding niet worden opgemaakt hoe tot de conclusie wordt gekomen dat het een deelfrankering is. Het enige dat leesbaar is is de endorsement ‘Via Belgium’, op zich niets vreemds. Het plaatsje Champion Hill ligt in Nebraska, USA, dus dat kan het niet zijn. Het zou handig zijn om ieder geval aan te geven of het een Brits stempel is (met datum). Wilbert Davids

Nog een reactie:

Het item in Vraag 18 is volledig gefrankeerd.
De blauwe “f 6” (silbergroschen) op de achterzijde is het porto (weiterfranko) voor het traject door de Duits/Oostenrijkse postunie + Rusland. De blauwe “f 3” (silbergroschen) op de voorzijde is het resterende porto om het Russische traject te betalen. “f” voor “franco” of “prepaid” (dit bedrag werd betaald van Duitsland naar Rusland).

Omdat het Russische stuk vooruitbetaald kon worden, heb ik bewezen dat deze brief volledig vooruitbetaald was.

De 7 1/3 op de voorkant is een geldtransfer van Engeland naar het Europese continent, omdat Groot-Brittannië de 12 pence niet voor zichzelf kon houden.

Ze moeten worden gedeeld met België, Duitsland en Rusland.

De brief is onderweg correct gefrankeerd. De exacte porto naar Rusland via België was 11,5 pence (1852-1863), maar tot 1870 bestond er geen Britse postzegel van – of met een halve stuiver. Als de afzender erop stond postzegels te gebruiken om te frankeren, moest hij 12 pence betalen.

Erling Berger

Scroll naar boven
Po & Po