023 - Stempels pakketvaart en meer........

Ik heb twee zegels met poststempels waar ik graag meer over zou willen weten. In ‘t kort, Cancel1 heeft een violet stempel dat lijkt op “pakketvaart”, maar dat weet ik niet zeker.

Ik zou ook graag willen weten wie verantwoordelijk was voor pakketvaart.  Cancel2 is een stempel op een telegramzegel die niet op een normale afstempeling lijkt. Dit is de enige zegel in mijn verzameling die geen potloodstrepen heeft, maar een soort afstempeling. 

Reacties naar de webmaster.

Reactie: 

De ovale afstempeling is van het SS PAHUD, een stoomschip van de Koninklijke Paketvaart Maatschappij (KPM). De KPM onderhield (post-)verbindingen tussen de talrijke eilanden van de Indische archipel en een aantal omliggende landen.

Op 1 april 1912 zijn aan boord van de KPM-schepen zogenaamde fungerende hulppostkantoren ingesteld. Het publiek kon aan boord de meest gangbare postzegels kopen en ook briefkaarten en brieven afgeven. De aan boord geposte stukken werden dan afgestempeld met een scheepsstempel. Daarvan zijn diverse modellen in gebruik geweest.

Aanvankelijk naamstempels, daarna ronde stempels en vervolgens ovale stempels, waarvan een afdruk staat op de afgebeelde 12½ cent Jamboreezegel.

Peter Storm van Leeuwen.

Scroll naar boven
Po & Po