029 - Etiket, geopend door NEDERLANDSCHE POSTERYEN

Brief op 10 mei 1940 per EXPRESSE verzonden van Amersfoort naar Haarlem.  Zoals het er uit ziet onderweg geopend door ???? en afgesloten met een soort sluitzegel  ” NEDERLANDSCHE POSTERYEN “

Wie weet hier het fijne van? 

Reacties naar de webmaster

Reactie: 

Dergelijke etiketten (in geel maar ook in rood) werden door de post gebruikt om brieven te hersluiten die om wat voor reden dan ook door de post geopend werden of die beschadigd werden tijdens transport.

Ik heb er zelf verschillende in mijn verzameling. Echter, op al mijn stukken staat (in deze gevallen altijd in potlood) wat er gebeurd is: Beschadigd door stempel machine, beschadigd uit brievenbus gelicht etc. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat de PTT een brief opent (briefgeheim) zonder een geldig reden op de enveloppe achter te laten. Staat er niets op de achterzijde , of heeft een “ijverige” eerdere eigenaar de brief met een gummetje “op geschoond”??

Het is zelfs mogelijk dat er een  voorgedrukt kaartje bij de brief heeft gezeten met een verklaring voor de opening. Zijn er geen plak sporen te zien ??? meestal werden die kaartjes met een velrand van een postzegelvel vast geplakt.

Lex Geijs  

Het is mogelijk dat ,,bij vermoeden dat er geld ingesloten was,,  de PTT de brief heeft geopend !! Alleen bij aangetekende verzending was het versturen van geld toegestaan.ECHTER ook dan had er een mededeling op / aan het stuk moeten zitten.

Reactie: 

Kan het zijn dat het ongewone gebruik van deze sluitzegel samenhangt met de ongewone datum, 10 mei 1940,

  • inval door de Duitsers?
  • Iemand ergens censuur?
  • Is die krabbel boven ‘Mejuffrouw’ een censor-paraaf?

Frans van de Rivière

Scroll naar boven
Po & Po