047 - Censuur WOII

Afgebeelde brief is eerst van Noordwijk naar de USA gegaan (22-10-41), Duitse censuur aan achterzijde en met US censuur-STR, daarna doorgezonden(?) naar Liverpool en vandaar per vliegtuig naar Ned.Indie. Met name gaat mij het om het stempel “R.L. Crew Dept.” (Brief met de bemanning van het vliegtuig meegenomen?) Indische censuur 8-12-41.

  • Weet iemand hier meer van te vertellen (met name het stempel?)

G. van Albada

Reacties naar de webmaster

De brief afgebeeld bij vraag 47 is een aardig vervolg op vraag 43. Ook deze brief is een van de vele die tijdens de tweede wereldoorlog aan een opvarende van de Nederlandse koopvaardij gestuurd is.

Het eerste adres is ook hier 25 Broadway te New York. Op weg daarnaartoe is de brief door de Duitse censuur te Frankfurt gecensureerd en door de Britse op Bermuda (zie Britse strook met daarover geschreven USA).

Na aankomst te New York werd de brief doorgestuurd naar Nederlands Indie. Daar werd hij op 8/12/41 gecensureerd.

Blijkbaar was het schip, de Blitar of Blitau (zie de potloodaantekening) vertrokken. Het lijkt er dan op dat het adres wordt veranderd in Liverpool.

Een belangrijke haven waar veel Nederlandse schepen in de oorlog geweest zijn. Volgens de ontvanger werd de brief op 18 maart 1942 te Londen ontvangen.

Van de aankomst in Engeland ontbreekt overigens het postale bewijs! Er bevindt zich geen Engelse censuur op het stuk nog enig aankomststempel, mogelijk is de brief met een schip van dezelfde maatschappij als waar de geadresseerde bij voer meegenomen. Dit is echter speculatie. Dan komen we toe aan het onbekende stempeltje.

Waarschijnlijk betreft het hier een scheepsstempel van de Rotterdamse Lloyd (Deze werd afgekort als R.L.). Mogelijk werd dit geplaatst door de postagent of het bemanningslid dat zich bezighield met de post aan boord van het schip, vandaar crew department (“bemanningsafdeling”).

C.J. van der Horst


Reactie:

Is Blitar niet gewoon een plaats in Nederlands Indië?

Zie bijgaand poststempel.

 

Scroll naar boven
Po & Po