049 - P.O.N.D. registratie

  • Wat is de betekenis van het tweeregelige stempel “P.O.N.D./ gemeld” (in kastje), dat de laatste tijd regelmatig op aangetekende brieven wordt aangetroffen.
  • Wat betekenen de letters, welke functie heeft dit stempel en waar wordt het geplaatst ?

Th. de Klaver

Aanvullende vraag:
Op barcodestickers voor paketten “Port Betaald” staat de tekst “Voor P2120/ PO(N)D-registratie / na eerste bestelling”. Heeft de aanduiding POND iets te maken met stukken die bij de eerste bestelling niet afgeleverd konden worden?. Zie bijgaand plaatje van een etiket aangetroffen op een pakket,
vermoedelijk uit september 2000. Jac Spijkerman

Reactie:
POND is een afkorting van Proof Of Non Delivery. In het tracking en tracing systeem bij TPG Post wordt de route van het betreffende poststuk gevolgd.

Dit vindt plaats door de streepjescode op het vervoersbiljet te scannen. Indien het poststuk niet is afgeleverd ondergaat dit stuk een pond-scan, hierdoor kan worden geconstateerd dat het poststuk (nog) niet is afgeleverd.

Bij uitreiking vindt wederom een scan plaats. Op deze manier kan worden nagegaan of het poststuk wel of niet is besteld en op welke datum uiteindelijk het poststuk is afgeleverd of retour afzender is verzonden,.

Cees van Leeuwen

Scroll naar boven
Po & Po