055 - Driehoek stempel

Wie kan er wat meer vertellen over het middelste (driehoek) stempel? 

Reacties naar de webmaster:

Vanaf sep/okt 1945 werden Nederlandse militairen naar Indië gezonden. De afkortingen van de legeronderdelen was –net als nu– vaak een probleem voor het thuisfront. Daarnaast werden de mannen veel verplaatst (soms op eigen verzoek) waardoor het bezorgen van post een probleem was.

Na de komst van de 7 December Divisie met een organiek veldpostkantoor in de organisatie werden de bestaande kantoren (veelal nog KNIL-personeel) uitgebreid. Onder meer werden de bootlijsten (en andere transportlijsten zoals KLM) met alle namen en registratienummers van het naar Indië gezonden
personeel continu aan het veldpostkantoor in afschrift toegezonden.

Daar werd een naam/registratienummer/onderdeels-karthoteek van aangelegd om onbestelbare post te kunnen de routeren naar het nieuwe onderdeel. Post was immers belangrijk. De geadresseerde op de brief is uitgezonden met een zgn Light Infantery Batalion (LIB). Deze bataljons vertrokken als eerste naar Indië in september 1945 en kwamen via Engeland in nov 1945 daar aan.

Van de Engelsen mochten zij Indie niet in en deze bataljons werden naar Australië en Malakka gezonden tot 15 maart 1946. Daar zij in de wachtperiode gereorganiseerd werden waren de nieuwe onderdeelsbenamingen vaak niet bij het thuisfront bekend. Hun namen waren niet centraal geregistreerd en toen daar mee begonnen werd eind 1946 duurde dat lange tijd voordat alles rond was. N.B. een “heen en terug”-bericht duurde vaak 2 maanden en dan was de man weer verplaatst. De stempels laten zien dat het veldpostkantoor het onderdeel niet in de slagorde vond (“onvolledig adres”).

Door de Sectie Personeel  (Adj. Gen) werd een beroep op de personeelkarthoteek gedaan zie”driehoekstempel”. Resultaat nihil zie linker stempel “Retour afzender”.
Het “driehoekstempel” valt onder de zgn administrative veldpoststempels net als die van de Nederlandse Veldpost uit 1939/40 met de opmerkingen zoals “Niet bij Veldpostkantoor 4” en dergelijke.

Jan van der Meer

Scroll naar boven
Po & Po