057 - Stempel bestaande uit 3 ringen

Hierbij een stempel bestaande uit 3 ringen, een ring verdeeld in 12 uren, een ring verdeeld in 6 delen van 10 minuten en een ring die vm en nm aangeeft. Tevens is de datum in letters aangegeven. De pijlen geven als tijd aan 12.54 uur nm.

Het officiële langebalk stempel Amsterdam Mercurius 2 geeft de zelfde datum aan met als tijd aanduiding 12-1N. Als het aangeduide stempel particulier is en voor het officiële stempel geplaatst is, dan is de tijd van maximaal 6 minuten tussen beide stempels zeer kort. Werd het klokstempel na het officiële stempel geplaatst dan zit er 54 minuten maximaal tussen.

  • Heeft iemand een idee door wie en waarom dit stempel geplaatst is?

Reacties naar de webmaster

 

Reactie:

Het 3 ringen stempel op het poststuk van vraag 57 is vermoedelijk particulier geplaatst. Waarschijnlijk dat de afzender werkzaam was op een scheepvaartkantoor. Ik ben nl. in het bezit van een briefkaart (ansichtkaart) die vanuit Amsterdam is verzonden op 4 december 1904 12-6V (grootrondstempel) (toevallig!) naar Rotterdam. Aankomststempel (grootrondstempel) Rotterdam 4 december 1904 10-11V. Adres van bestemming in Rotterdam was: Mejuffrouw B. Luijten, Holland Amerika Lijn NASM 3, Wilhelminakade, Rotterdam.

Bij de HAL werd een rood (aankomst)stempel geplaatst bestaande uit: 2 (tegen elkaar geplaatste) rode ringen, linker ring Romeinse uur aanduiding I t/m XII, rechter ring Arabische cijfers 5 t/m 60 per 5 minuten oplopend. Boven de 2 ringen staat: HOLLAND AMERIKA LIJN. Onder de ringen: 1904 ROTTERDAM. Aan de linkerzijkant datum: 5; rechterzijkant maand: DEC (Tijdaanduiding van de ringen: 9.35 uur.)

 Jan Oosterboer

Scroll naar boven
Po & Po