072 - Laat gebruik tweeletter Leerdam

  • Heeft iemand afdrukken van stempels in de late kleinrondperiode waarin toch nog tweeletter karakters zijn gebruikt zoals de afgebeelde postzegel van 1/2 cent helderrood, NVPH nummer 30b met LEERDAM 11 SEP 97 en de tweeletterkarakters 12M-8M.
  • Of heeft iemand hier een verklaring voor?

Reacties naar de webmaster

Reactie:

Van de tweeletterstempels van Leerdam zijn afdrukken bekend t/m 1899. Bij enkele kantoren hebben de tweeletterstempels na de invoering in 1877 van de kleinrondstempels nog gediend voor het vernietigen van zegels op brieven en monsters. Bron Vellinga (herdruk) blz 29 4e regel tekst, blz 30 vanaf 19e regel van onderen t/m 3e regel van onderen, blz 40 vanaf 5e t/m 8e.

JPGvdM

Nog een reactie:

Het antwoord op de vraag 72 over het tweeletterstempel van Leerdam staat vermeld in het vademecum voor de verzamelaar van voorafstempelingen (door JAGM van Roosmalen) In Leerdam werd sinds 1894 het tweeletterstempel gebruikt voor voorafstempelingen Vellinga vermeld dit stempel ook, doch zag toen hierin nog geen kenmerk van voorafstempeling. Korteweg meldde in 1932 in de Philatelist dit stempel als voorafstempeling. De zegel bij vraag 72 heeft als datum 11 sept 1897. Volgens de eeuwigdurende kalender is dit een zaterdag.

In Leerdam verscheen sinds 1889 bij uitgever B.J. ter Haar het periodiek DE LINGE, Nieuws-en advertentieblad voor Leerdam en omstreken. Het blad verscheen eerst zaterdags, later 2x p.w. op woensdag en zaterdag. De afgebeelde zegel heeft dus naar alle waarschijnlijkheid gediend voor het verzenden van dit blad.

Herman Geurts

Scroll naar boven
Po & Po