088 - Verzenden van een expressebrief via een rijdend postkantoor

Bijzondere diensten vanuit rijdende postkantoren. De meest  voorkomende is: aangetekende brieven versturen. Een enkele adreskaart voor een pakket komt ook nog wel voor. Betrekkelijk  weinig komt de expressebrief voor (Afb: Rijdend Postkantoor Dieren, 25 VI 84 -17, adres van afzender is in Hoog-Keppel).

Hierover gaat mijn vraag:

  • Wie kent de procedure van het verzenden van een expressebrief via een rijdend postkantoor? 

Mijn veronderstelling is dat de bief in elk geval gedurende de gehele rit van die dag nog in het rijdend postkantoor aanwezig blijft; en hoe zit het dan met de verzending per expresse?

Merkwaardig bij deze brief is het aankomststempel op achterzijde: S(oest Nij??)verheidsweg, 25 VI 84 -16.

Reactie:

In de jaren tachtig waren er meerdere expresse slagen. Er was een verzending rond 11.00. Dit was mede afhankelijk van de plaats van verzending. In de periferie van Nederland was dit een gebruikelijk tijdstip. Deze brieven werden ‘s avonds afgeleverd. De uuraanduiding in de stempel was toen nog heilig.

Stempelen met het tijdstip 17.00 zoals in de stempel van het rijdende postkantoor geeft aan dat deze expressebrief pas ‘s avonds bij terugkomst in Dieren werd verzonden. Normaliter betekende dat bestelling de volgende dag tussen 07.00 en 09.00 ‘s morgens. Afleveren in Soest op de zelfde dag kan in theorie.

Dieren voert af naar het EKP Arnhem die wisselen uit met EKP Utrecht. Vanuit dit EKP naar bestelkantoor waar Soest onder ressorteert. Meestal zijn dat echter kantoren met stempels zonder straatnaam aanduiding.
Ik denk dat de Nijverheidsweg een Voorsorteercentrum was.

De standplaatsen van het rijdend postkantoor Dieren waren Dieren Kruisstraat, Drempt, Hall, Hoog Keppel, Hummelo, Laag Soeren, Leuvenheim en Spankeren. (in alfabetische volgorde)
Hoe belangrijk de uuraanduiding was blijkt uit de brief van Tiel Naar Kerkrade.  Gestempeld zonder uuraanduiding. Daarna een stempel met de uuraanduiding 11.00 uur. Dit was te laat voor bestelling op dezelfde dag, Dus corrigeren en de juiste aanlevertijd stempelen, zijnde voor 10.00 uur.

Brosius.

Scroll naar boven
Po & Po