093 - K66 Winterswijk

Ik denk dat ik een nieuwe cancel K66 heb gevonden. K66 is van het type: halve cirkel stempel met gebogen jaarcijfer.

Dit nieuw gevonden(?) zegel is van WINTERSWYK, maar het werd gebruikt in Aalten, een hulpkantoor afhankelijk van Winterswyk.

Het stempel op de eigenlijke brief is niet al te duidelijk, maar de identieke kleur van de twee stempels AALTEN & WINTERSWYK bewijst dat de twee stempels in hetzelfde kantoor zijn aangebracht: Aalten, heeft iemand deze afstempeling eerder gezien?

Erling Berger, Denemarken.

Reactie:

Gezien de ‘dubbele’ afdrukken van de letters in WINTERSWIJK, de datum en ook de buitencirkel, lijkt me dit een gewoon dagtekeningstempel en geen halve cirkelstempel.

Cees Janssen

Nog een reactie:

Dit stempel WINTERSWYK is m.i. wel degelijk K66 en hoort thuis bij
AMERSFOORT en GOOR op blz. 168 van Korteweg. Het is geen “gewoon” dagtekeningstempel, want dan zou het een K43 moeten zijn. Dit is nooit verstrekt, wel K42 en K45. Bert Goofers

  1. Aanvullende info:
    De Nederlandse postcirculaire nr. 437 zegt in het jaar 1851:
    Alle brieven van Aalten naar Pruisen (behalve naar Anholt) moeten via Aalten-Bocholt worden verzonden (circulaire inbegrepen).
    Nu was het systeem zo dat een hoofdkantoor (in dit geval Winterswyk) zijn poststempel moest zetten, zodat de Pruisen konden nagaan van waar ze het porto moesten berekenen. Als de eigenlijke brief werkelijk van Aalten naar Winterswyk was gestuurd om een stempel te ontvangen, dan moest hij terug naar Aalten om de voorgeschreven route Aalten-Bocholt te volgen (Kaart erbij). Dan zou er veel tijd verloren gaan. De betekenis van een “halve cirkelstempel” is dat het gebruikt wordt in een ander kantoor dan het kantoor dat in het stempel vermeld staat.
    Daarom: Er is een zeer goede reden voor hulpkantoor Aalten om een een stempel WINTERSWIJK te hebben.
     
  2. De exact identieke kleur van de twee stempels AALTEN & WINTERSWIJK bewijst dat de twee stempels in hetzelfde kantoor zijn geslagen. Aangezien Winterswyk geen AALTEN stempel had, moeten de twee stempels in Aalten geslagen zijn. Dan moet het type “halve cirkelstempel” zijn omdat het WINTERSWYK stempel buiten Winterswyk is geslagen.

  3. De jaaraanduiding “1854” is duidelijk “gebogen” en de letters zijn Antikva (Egyptisch) dus hebben we te maken met een K 66.

Erling Berger.

Na een kleine ‘schoonmaakactie’ (weghalen storende dubbele afdruk) blijkt nu overduidelijk dat het stempel inderdaad een halve cirkelstempel is met gebogen jaarcijfers.
Graag houd ik me aanbevolen voor meer meldingen!

Cees Janssen

Scroll naar boven
Po & Po