100 - Boodschappenkaart tramlijn

Stoomtram ( genaamd De Goede Moordenaar)

  • Wie weet hierover iets meer zoals wanneer deze zegels gebruikt zijn?
  • Wat zijn de tarieven?(is dit per afstand of gewicht?)
  • Is deze brief die gefrankeerd is met 12 ct vanaf Helmond meegegeven?
  • Waar was het kantoor gevestigd?
  • Waarom zijn er zowel zegels met als zonder perfin bekent?
  • Zijn er nog meer poststukken met deze zegels bekend?
  • Kortom wie kan mij meer vertellen over de stoomtramwegmaatschapij ‘s-Hertogenbosch-Helmond.

Reacties naar de webmaster

Reactie:

Het gaat hier zeker over een service genaamd “boodschappenkaart”, die bij vele tramwegen in gebruik was.Men kon een kaart verkrijgen bij de tramweg mij. waarop een boodschap opgegeven kon worden voor b.v. een winkelier gelegen aan de zelfde tramweg het bezorgen van deze bestelling bij de verzender van de kaart was bij de prijs van deze boodschappenkaart inbegrepen.

De kaarten waren bij de “agentschappen” aan de tramlijn verkrijgbaar voor een vast bedrag( b.v. bij de N.T.M. in Friesland , zie voorbeeld) , ofwel kon men een kaart bij de agentschappen laten “frankeren” ( zoals bij b.v. S.B.H.. en O.S.M. Er is zeer weinig informatie over tarieven bekend, ik heb een ,,Tarief en Regelement,, uit 1889 van de O.S.M. waarin tarieven voorkomen voor boodschappenkaarten van 10cts voor een kaart met 1 pakje heen of terug en 15cts voor een kaart met een 1 pakje heen en terug.

De pakjes mochten niet meer wegen dan 5 kilo en het tarief gold over de gehele lijn ( dus GEEN afstandstarief) In een O.S.M. “Voorwaarden & Tarieven”, uit 1915 wordt alleen nog de mogelijkheid kaart met een pakje van max. 3 kilo in 1 richting vermeld voor 15cts.

Een goede bron van informatie voor de vraagsteller is het boek van W.J.M Leiderlizt, De Tramwegen van Noord-Brabant uit 1978 ( helaas alleen nog atiquarisch te verkrijgen) ik heb het boek en wil het e.v.t. tijdelijk uitlenen .
Hier staat echter NIETS in over deze materie!! 

Lex Geijs

Scroll naar boven
Po & Po