110 - Brisbane Dutch Censor

Naar verluidt is deze cover door de Nederlandse Censor goedgekeurd, hoewel het er op het eerste gezicht niet op lijkt dat er een Nederlandse connectie is.

De datum is 27 juni 1945. Deze datum ligt vóór de Japanse capitulatie van 12 september 1945, en ook vóór de conferentie van Potsdam van 23 juli, waar de militaire controle over Nederlands-Indië overging van de VS naar het Verenigd Koninkrijk.

Dus het sluit elke vorm van herbezetting van Indië door een bevrijdingsleger uit. Toen Indië door de Japanners werd bezet ging Gouverneur van Mook met een deel van zijn burgerbestuur naar Australië.

  • De censuurmarkering op deze omslag bevat de letter R.N.F. – betekent dit “Royal Netherlands Forces”?
  • Waren er restanten van de Nederlands-Indische militairen die naar Australië ontsnapten en van daaruit actief waren, die vervolgens door hun eigen civiele censoren onder de censuur vielen ?

Weet iemand anders waarom er beweerd moet worden dat deze cover door de Nederlanders gecensureerd is ?

Reacties naar de webmaster

Reactie:

Post voor deze eenheid ging via het veldpostkantoor Brisbane, gevestigd als “Neth Forrces PO Box nr 1386 R GPO Brisbane” Het stuk is niet gecensureerd maar wel geregistreerd door het censuurburo.

De aanbieding aan het censuurburo lag vermoedelijk in het feit dat het post was naar buiten Australië (Tasmanië) tijdens de oorlog (juli 1945). Het stuk gedateerd op 27-06-1945, lijkt pas op 30-06-1945 te zijn aangetekend in Melbourne bij de verzending naar het “Buitenland”, maar de stempels zijn op deze foto slecht leesbaar.

J.P.G.M.

Scroll naar boven
Po & Po