128 - Wie weet meer over dit "kamp" stempel?

Afgebeeld is een poststuk met een rond stempel :
“Nederlandsche Vrijwilligers in de Germaanschen Landdienst / KAMP 1 TIEGENHOF”
en een poststempel Marienwerder (Westpr.) 18 – 6 – 43. Op de achterzijde, – oa.-(naam afz.)- Landdienstlager Danzig.

  • Wie weet er meer over dit ” kamp “-stempel en het gebruik er van?

Reacties naar de webmaster

Reactie:

Op het gevaar af dat ik hieronder dingen ga schrijven die de eigenaar van het stuk wellicht al lang wist, hierbij toch enige zaken die ik voornamelijk na enig speuren op het internet heb kunnen vinden.

Tiegenhof (nu Novi Dwor Gdanski) ligt onder Danzig en is een knooppunt van smalspoorwegen. Er was o.a. ook een suikerfabriek wat ook al duidt op grote landbouw (bieten) arealen.

De Germaansche Landdienst was nauw gelieerd met de jongeren organisatie van de NSB de Jeugdstorm, en was bestemd voor jongens en meisjes van 14 tot 16 jaar die op daarvoor uitgekozen boerenbedrijven in Duitsland konden werken en leren.

Uit ansichtkaarten verzamelingen blijkt dat er Landdienstlager in geheel Duitsland waren, de jongens en de meisjes waren ondergebracht in grote stenen boerengebouwen. De Nederlandse Jeugdstorm had blijkbaar een specifieke relatie met de Landdienst in Tiegenhof. Over de Germaanse Landdienst zelf is niet veel te vinden maar er bestaat een roman over: Cor van Eggelen, Het vijfde wiel, Uitgever Boekenplan ISBN 9071794644. Ik heb het boek zelf niet en ook niet gelezen.

Het stempel op de brief linksonder toont ook het teken van de Jeugdstorm ( de meeuw). Deze jeugdorganisatie was niet toegelaten tot de veldpost.Het stempel is dus geen toelatingsstempel zoals bij de veldpost. Het lijkt dus meer een stempel om aan te duiden wie de afzender is. De getoonde brief is toevallig gericht aan een onderofficier bij de Luftwaffe in België en kan per veldpost dus portvrij verstuurd worden.

Er zouden ook brieven te vinden moeten zijn met Nederlandse of Belgische bestemmingen die gefrankeerd en ook gecensureerd zijn. De brief is gepost in Marienwerder wat op zich niet erg logisch lijkt (Tiegenhof ligt veel noordelijker) , want de brief is verder verzonden met de SF 111 Tilsit – Brussel. Van Marienwerder is de brief weer teruggegaan naar Marienburg en vandaar naar Königsberg waar veldpost voor Brussel en Parijs verzameld werd.

Königsberg was ook Postsammelstelle maar dat was in dit geval niet nodig omdat Luftgaupostamt Brussel in de adressering opgenomen was. Hier werden de bundelzakken voor LPGA Brussel dan ook klaar gemaakt. (zie Gericke, Die Feldpost im zweitem Weltkrieg, pagina 138,).

Deze verlofgangerstrein reed dagelijks van Tilsit, via Königsberg, Schneimühl, Berlin, Hannover, Löhne, Dortmund, Maastricht naar Brussel.
Zoals ik ik zei, wellicht is bovenstaande al bekend, maar beter dubbel dan wellicht niet.

Piet Miesyerus

Scroll naar boven
Po & Po