129 - Puntstempels Nederlands Indië

Een Po&Po lid heeft de volgende vraag:
Ik ben o.a. een verzamelaar van de Puntstempels van Nederlands Indië.

  • Nu vraag ik mij af hoe ik de verschillende typen stempels (zie Bulterman) kan relateren aan de mate waarin zij voorkomen. Bepaalde typen zijn zeldzamer dan de andere (bijvoorbeeld de omgekeerde vlag van de 1 van weltevreden). En andere vraag voor mij is de waardebepaling aan de hand van het puntenstelsel.
  • Hoe kan ik dit relateren aan een prijs in Euro’s?

Reactie:

In het najaar van 2005 geeft de NVPH een bijzondere catalogus uit met daarin diverse prijslijsten.

Zo zal een prijslijst worden opgenomen van puntstempels van Nederlands-Indië op zowel losse zegel (10 cent nr. 9) als op poststuk. Geen onderscheid wordt gemaakt tussen de diverse typen van een bepaald kantoor, en ook niet op alle waarden waarop dat puntstempelnummer voorkomt (of mogelijk kan voorkomen).
De auteur vindt dat de prijsbepaling daarvan te veel zou berusten op gokwerk, en daarmee is de verzamelaar niet gediend. Bovendien hoeft ook weer niet álles van prijzen te worden voorzien.

Peter Storm van Leeuwen

Scroll naar boven
Po & Po