132 - Onbekende baarfrankering.

Bijgaand een afbeelding van een baarfrankering uit ‘s-Gravenhage dd. 14 XII 27, die ik niet kan terugvinden in “Van der Wart”. Ook in het artikel van de Heer Stroom in Postzak Nr.196 staat er niets over.

Is dit een nieuwe vondst of heb ik niet goed gezocht?

Overigens heb ik ook nog twee baarfrankeringen met machinestempel type IIIFd uit 1937, waarvan ik er 1 meescan. Ik heb deze stukken al enige tijd in mijn bezit en kom er nu pas toe om het te melden, omdat ik onlangs in het bezit kwam van een baarfrankering van febr. 1910 uit München op een privé gedrukte adreswijzigingskaart van een postzegelhandel aan zijn klanten waarop de vermelding staat:
“NB. Bei dieser Mitteilung wurde von der seit 1. Februar 1910
in Bayern eingeführten Barfrankierung Gebrauch gemacht.”
Ik meende ergens (jubileumuitgave NBFV 1983? ) gelezen te hebben, dat de vroegst bekende Barfrankierung van München van 1913 of 1914 was.

Reacties naar de webmaster

Reactie:

De “baarfrankering” uit 1927 is een afdruk van een van de eerste frankeermachinestempels die in ons land werden gebruikt sinds september 1925. Deze waren van het type Universal Postal Franker. De 7 onder de waardeaanduiding geeft aan wie de eigenaar van de stempelmachine was. In dit geval de verzekeringsmaatschappij De Nederlanden van 1845.

Voor Filatelie ben ik een artikel over deze stempels aan het voorbereiden dat waarschijnlijk in september gepubliceerd zal worden.

Jeffrey Groeneveld.

Scroll naar boven
Po & Po