143 - Wie kent het stempel P.P. Woerden?

Gelijktijdig met het Massan naamstempel zijn er in 1809 een aantal andere stempels geïntroduceerd. Het betreft de stempels P.P. (Port Payé) en Chargé (aangetekend). Zoals duidelijk zal zijn werd het stempel P.P. geplaatst op gefrankeerde stukken en het stempel Chargé op aangetekende stukken.

Ook zijn in deze periode rayonstempels in gebruik genomen. Deze werden gebruikt bij correspondentie naar Frankrijk. Bijgaande gefrankeerde brief is op 8 april 1814 uit Zegveld (nabij Woerden) verzonden naar Den Haag. Aan de voorzijde is de brief voorzien van het naamstempel Woerden (K.19) en het stempel P.P. (K.20) voor gefrankeerde stukken.

De achterzijde is voorzien van een met pen geschreven aanduiding van het verschuldigde port: 3. De schrijver doet in de brief overigens zijn beklag over het feit dat hij zijn achterstallig salaris over de jaren 1811 t/m 1813 nog moet ontvangen van zijn vorige betrekking als predikant te Moercapelle.

Het gebruik van stempelcombinatie K.19 en K.20 doet vermoeden dat te Woerden nimmer het gekapte departementsstempel P. P./WOERDEN gebruikt is.

Als verzamelaar van de Posthistorie van Woerden heb ik dit stempel nog nooit gezien, laat staan in mijn bezit. Kan iemand zijn licht over deze stelling laten schijnen?

Peter de Jeu 

Reacties naar de webmaster

Scroll naar boven
Po & Po