183& brief 1941 van Schagen via Curacao naar New York?

Vraag van Klaas Kramer:
Ik ben in het bezit van een brief verzonden per transatlantische luchtdienst van Schagen naar New York op 4 maart 1941 (censuur Keulen 6 maart 1941). Tevens aan voorzijde voorzien van een stempel GEZIEN/CURACAO/CENSUUR.
Ik heb in PHS 20 niets kunnen vinden over een eventuele route via Curacao. Ik zou graag willen weten langs welke route deze brief in New York terecht is gekomen.

Reactie:
De inzender van de vraag stelt dat de brief via Curacao naar de V.S gestuurd is. Dit is een verkeerde veronderstelling. De brief is juist via de V.S naar Curacao gestuurd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de postverbinding met de Nederlandse Antillen verbroken. Veel mensen gebruikten toen een intermediairadres om zo hun brieven naar gebieden te sturen waarmee geen rechtstreeks postverkeer mogelijk was. Ook in dit geval is gebruik gemaakt van een postadres in de Verenigde Staten, waarna de brief (waarschijnlijk in een andere envelop omdat er geen verdere wijziging van de adresgegevens op de envelop voorkomen) doorgestuurd is naar de Nederlandse Antillen, alwaar hij bij aankomst gecensureerd is.
C.J van de Horst