195 - naamstempel Mühlbach (Els.) in WOII zonder datum?

“Hierbij een poststuk waarvan ik graag iets meer wil weten betreffende het vernietigingsstempel. Wanneer en waarom werd deze gebruikt? En er staat geen datum vermeld. Was dit gebruikelijk?

Reactie:
Toen de Duitsers in 1940 Frankrijk binnenvielen pikten zij de Elsas en Lotharingen weer in en voegden die bij Duitsland. In een overgangsperiode werden postzegels met opdruk gebruikt. Het was (voor zover de Franse stempels niet verloren waren gegaan) waarschijnlijk ondenkbaar om een stempel MUHLBACH (HAUT-RHIN) in Franse stijl (zonder Umlaut!) op een Hindenburg-zegel te zetten, dus kwamen er tijdelijk rubberen plaatsnaamstempels (Mühlbach, Els.) in afwachting van de stalen datumstempels.

Andere gevallen van liever een noodoplossing dan stempels van de vijand/bezetter gebruiken (voor zover die niet verdwenen waren) zijn België (1918, na de Eerste Wereldoorlog) en Tsjechië/Bohemen (1938/1939 en opnieuw in 1945).
Ook in vredestijd is er weerzin tegen het gebruik van stempels van een andere postdienst: De gebiedjes van Elten en Tudderen kregen toen zij na de Tweede Wereldoorlog aan Nederland werden overgedragen meteen Nederlandse stempels, en toen zij in 1963 aan Duitsland werden teruggegeven meteen weer Duitse stempels (zowel van de oude Duitse stempels als van de Nederlandse stempels liggen er een aantal in depot bij het Museum voor Communicatie).
Frans van de Rivière

Scroll naar boven
Po & Po