Collectie Postwaarden COMM-Museum voor Communicatie naar Nationaal Archief

COMM – Museum voor Communicatie draagt de collectie Postwaarden over aan het Nationaal Archief. De collectie is een bron van kennis over (inter)nationale postwaarden en cultuurhistorie, zoals over de geschiedenis van vormgeving. COMM en het Nationaal Archief zijn trots op deze samenwerking, beiden hebben het belang van de collectie en van gebruikers voorop gesteld bij het maken van afspraken. De organisaties maken gebruik van elkaars kracht: COMM blijft de topstukken tentoonstellen en het Nationaal Archief zorgt dat de hele collectie voor de eeuwigheid bewaard blijft.

Onderzoekscollectie
Tobias Walraven, directeur COMM: “De collectie heeft vooral het karakter van een onderzoekscollectie, daarom is de collectie bij COMM minder op zijn plaats. Bovendien staat in het nieuwe museumconcept de invloed van communicatie centraal en daarin speelt de collectie een relatief kleine rol. Om die reden zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe schatbewaarder, op voorwaarde dat de collectie bijeen en toegankelijk blijft. In het National Archief hebben we die betrouwbare partner gevonden.”

Van nationale en internationale betekenis
Irene Gerrits, directeur Collectie en Publiek Nationaal Archief: “Wij hebben geen moment getwijfeld of we deze collectie moesten opnemen. Hij is van nationale én internationale betekenis en sluit goed aan bij wat wij al in huis hebben. Door de collectie op te nemen, kunnen we garanderen dat deze ook in de toekomst bewaard, toegankelijk en zichtbaar blijft. Het vormt een enorme bron van kennis voor diegenen die onderzoek doen naar post en postwaarden of naar vormgevingsgeschiedenis. Welke vraag je hier ook over hebt, het antwoord vind je voortaan in het Nationaal Archief.”

Beroemde zegels en Dutch Design
De collectie behoort vanwege de omvang en samenstelling tot de top 10 postwaarden collecties ter wereld. Naast beroemde zegels als de Blauwe Mauritius (de kostbaarste postzegel ter wereld) en de One Penny Black (de eerste postzegel ter wereld), is de collectie rijk aan ‘Dutch Design’. De collectie bevat naast meer dan 1 miljoen postzegels, circa 200.000 originele ontwerpen van grote namen als Piet Zwart, Wim Crouwel, Ootje Oxenaar, Irma Boom, Dick Bruna, Fiep Westendorp Max Velthuis, Anton Corbijn en Rieneke Dijkstra.

Terug in overheidshanden
De postwaardencollectie is aanleiding geweest voor de oprichting van het Postmuseum in 1929, nadat verzamelaar Pieter Waller zijn postzegelcollectie had geschonken aan de Nederlandse Staat. Het Postmuseum werd vervolgens het PTT Museum, en in 1998 ging het verzelfstandigde museum verder onder de naam Museum voor Communicatie, sinds november 2017 kortweg COMM.

Door overdracht van de collectie aan het Nationaal Archief keert de collectie weer terug in overheidshanden. De archieven van de PTT (waaruit het huidige PostNL is voortgekomen), die een belangrijke context vormen bij collectie, waren al ondergebracht bij het Nationaal Archief. (bron: Nationaal Archief, 14-3-2018)

Inzien collectie en bezoek tentoonstelling

In deze brief van COMM en Nationaal Archief d.d. 22 maart 2018 lichten zij toe wanneer en hoe u de komende maanden de postwaardencollectie bij het Nationaal Archief kunt inzien.

Ter ere van deze overdracht nodigen COMM en Nationaal Archief u tevens uit om de huidige tentoonstelling bij het Nationaal Archief, ‘De wereld van de VOC’, met korting te bezoeken. Met gebruikmaking van de voucher in de in de vorige alinea gelinkte brief kunt u deze bezoeken voor slechts € 2,50.

Tobias Walraven (directeur COMM) en Irene Gerrits (directeur collectie en publiek Nationaal Archief) tekenen de overeenkomst voor de overdracht van de collectie Postwaarden van COMM – Museum voor Communicatie naar het Nationaal Archief. (Foto: René Hillesum Filatelie, Zwijndrecht)