208- frankering brief van Boxmeer naar Chassékazerne Breda

“Graag wil ik de leden van Po & Po laten meedenken over dit briefje. De brief is voor 100% volgens de eisen van art. 10 van de Postwet van 1850 geadresseerd:
a) de rang is vermeld;
b) regiment en compagnie eveneens;
c) zelfs het terrein waar deze soldaat gelegerd was is aangegeven; een fonetisch geschreven “Chassé”.

De vraag is of deze brief die, hoogst waarschijnlijk, oorspronkelijk bestond uit een dubbel folio-vel, gefrankeerd is volgens het tarief naar gewicht en afstand, dus 10 cent. Of dat deze brief is gefrankeerd met 10 cent zijnde het gereduceerde port van het dubbele tarief t.w. zwaarder dan 15 wigtjes en meer dan 30 landmijlen.
Heel vaag staat op de achterzijde een met potlood geschreven “10”. Maar dat kan natuurlijk ook naderhand zijn toegevoegd. De postale toevoeging is het stempel omlijst “na posttijd” K127 in rood en het aankomststempel Breda achterzijde K44 rood. Verder staat vast dat deze militair later is gesneuveld in Banjoemas, Nederlandsch-Indië, afkomstig was uit Nederbrakel en als Flankeur diende in het Leger.
Het “Chassé”- terrein lag binnen de wallen/verdedigingswerken van de stad Breda. In 1875 zijn deze verdedigingswerken gesloopt.”

Reacties graag aan de webmaster, opdat wij ze hier kunnen vermelden.

Scroll naar boven
Po & Po