Digitale ledenbijeenkomst

Wanneer:
12 juni 2021 @ 11:00 – 12:30
2021-06-12T11:00:00+02:00
2021-06-12T12:30:00+02:00

Wij nodigen alle leden uit voor een digitale ledenbijeenkomst op zaterdag 12 juni 2021.
Vanaf 10.30 kunt u zich digitaal aanmelden. We willen beginnen om 11 uur en het zal maximaal 1,5 uur duren.

Programma:

  • Mededelingen
  • Lezing: door Hans van der Horst

Het berichtenverkeer met de Nederlandse militairen in Duitse krijgsgevangenschap 1940 – 1945.

In de vele boeken en publicaties die over de tweede wereldoorlog zijn verschenen, is slechts beperkt aandacht besteed aan de krijgsgevangenschap van de Nederlandse militairen. Mogelijk heeft dat te maken met het feit, dat na de Nederlandse capitulatie de overgrote meerderheid van de officieren een verklaring op erewoord zich niet te verzetten tegen de Duitse overheerser, heeft ondertekend om niet tot een leven als krijgsgevangene in Duitsland veroordeeld te zijn. Toch bleek dat slechts uitstel van executie, want in mei 1942 werden de officieren opgeroepen om zich te melden en vanaf april 1943 de onderofficieren en andere beroepsmilitairen. Terwijl ook in de filatelistische literatuur de tweede wereldoorlog de afgelopen jaren vrij uitgebreid gedocumenteerd is, komt het onderwerp krijgsgevangenenpost nauwelijks aan de orde. Slechts een paar korte artikelen in onze eigen Postzak en enkele bladzijden in het recent verschenen boek de Paper Trail zijn bij mijn weten het enige dat hierover gepubliceerd is.

Gezien het historische belang van het onderwerp en alle interessante postale aspecten, lijkt het mij daarom goed om u aan de hand van een korte presentatie inzicht te geven in de postale aspecten van het berichtenverkeer met de krijgsgevangen onderverdeeld in de volgende perioden en groepen:

  1. De periode tot juni 1940
  2. De groep van de generaals en Colditzgroep
  3. De officieren
  4. De onderofficieren en overige beroepsmilitairen na april 1943.

Hierbij wordt kort ingegaan op de mogelijkheden van het berichtenverkeer en de voorwaarden die daaraan door de Duitsers gesteld waren.

  • Onze veilingen: het woord is aan Erik Matzinger

U ziet het… weer een goed programma!

Doet u mee, dan opgave voor de vergadering bij Henk Kolner: email: h.kolner@wxs.nl

Het bestuur van Po & Po

Denkt u nog aan de mogelijkheid om een bijdrage te leveren voor het jubileumboek?

Zie oproep in het Verenigingsnieuws.

De lezingen via Teams trekken toch steeds 40-50 deelnemers. Dat is een geweldige opkomst. Ook zin om een keer een presentatie te houden? Geef je op.  Geen ervaring met teams, dat leren we u wel.

Vanaf september hopen we weer in een nieuwe zaal in Ede samen te komen. Dus ook in het najaar zoeken we weer sprekers.

@@@@@

Digitale bijeenkomsten 2021 :
Iedere 2e zaterdag van de maand houden we een digitale bijeenkomst met een aantrekkelijk programma of activiteit. Dit doen we zolang de coronamaatregelen nog geen bijeenkomsten in Ede mogelijk maken. Via onze website houden we u op de hoogte van het programma. U moet zich wel iedere keer weer voor deelname aanmelden.