PVC, een gevaar voor ons Filatelistisch Erfgoed!

In de filatelie wordt veelvuldig gebruik gemaakt van transparant plastic om poststukken op te bergen: hoezen voor tentoonstellingen, hoesjes voor poststukken, poststukkenalbums etc. Het komt voor dat deze zaken gemaakt zijn van PVC (polyvinylchloride).

PVC bevat over het algemeen weekmakers. Op de lange duur kunnen deze weekmakers in het karton van de poststukken migreren en vlekken en verkleuringen veroorzaken. Ook kunnen de weekmakers inwerken op de stempelinkt.

PVC is relatief gemakkelijk te herkennen: neem een koperdraadje (eventuele isolatie verwijderen) en verwarm dit in een gasvlam (het gasfornuis doet wonderen). Als het draadje heet is houd het dan tegen de te onderzoeken folie, er smelt dan wat plastic op het draadje. Breng vervolgens het draadje wederom in de gasvlam, als de vlam groen oplicht heb je te maken met PVC. De groene kleur wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van een chlooratoom in het vinylchloride monomeer.

Een veilig alternatief voor PVC is (ataktisch) polypropeen (APP). Dit polymeer heeft een lage glasovergangstemperatuur (Tg), er hoeven daarom geen weekmakers toegevoegd te worden. Voor nog veel meer tips voor het op een deugdelijke wijze conserveren en reinigen van uw postzegels en poststukken, zie ‘Preservation and Care of Philatelic Materials’.

Scroll naar boven
Po & Po