PHS 29 – Inklaring

Posthistorische Studie nr. 29

Diny Beereboom, Het inklaren van postzendingen

In nummer 29 van de reeks Posthistorische Studies wordt een tamelijk modern onderwerp aangesneden: de rol van de posterijen bij het inklaren van brieven en pakketten.

Nederlandse postzegels, portzegels en afdrukken van frankeermachines die men op een binnenlands poststuk aantreft, gelden normaliter als verantwoording van de betaalde portokosten.
Wanneer men Nederlandse ‘frankeringen’ aantreft op postzendingen uit het buitenland, is er meestal iets anders aan de hand: dan dienen ze ter verantwoording van de kosten die de posterijen in rekening brachten voor het inklaren van de zending.

Dit fenomeen speelde vanaf het begin van de twintigste eeuw tot aan het einde van de jaren tachtig. Inklaringsrecht en commissieloon zijn de belangrijkste kosten in dit verband, maar soms is er ook sprake van bestelloon en/of opslagkosten voor postpakketten. En dan is er nog het statistiekrecht, met de speciale zegels die daarvoor bestonden.

Auteur Diny Beereboom heeft de postale regelgeving rondom de inklaring helder in beeld gebracht, met duidelijk overzichten van de verschillende tarieven en  een uitgebreide opsomming van de gebruikte formulieren, stroken en etiketten.

Zoals het een Posthistorische Studie betaamt, is het werk voorzien van een bronnenlijst en een groot aantal verhelderende afbeeldingen in kleur.

—–

Hieronder vindt u, in twee bijlagen, een deel van de inhoud van het boek, opdat u zich daar een indruk van kunt vormen.

PHS 29 Voorwerk.

PHS 29 Hoofdstuk 2.

Dit boek is nog voorradig. Voor prijs en hoe te verkrijgen zie het Overzicht publicaties.

Scroll naar boven
Po & Po